top of page
Search
  • Farmaravinto

Sananen suolasta

Suolan määrä on yhteydessä mm kohonneeseen verenpaineeseen ja muihin elintapasairauksiin. Siksi kansanterveydellisesti onkin syytä kiinnittää yhä edelleen suolan saantiin huomiota. Me suomalaiset saamme valitettavasti yhä edelleen liikaa suolaa ruoastamme. Erilaiset suolatuotteet kuten ruususuola ja himalajansuola ovat mielestäni jopa muotituotteiksi nousseita ja välillä erilaisissa villityksissä unohtuukin mikä merkitys suolalla ja erityisesti sen sisältämällä natriumilla on terveyteen. Siis huonossa mielessä...


Avoimen yliopiston opintojeni takia olen viime aikoina perehtynyt suolan määrän erilaisissa elintarvikkeissa. Koulutehtävää varten tulin vertailleeksi näkkileivän, myslin ja leikkeleiden suolasisältöjä. Ero oli merkittävä enemmän ja vähemmän suolaa sisältävien tuotteiden osalta. Valitsemalla vähäsuolaisempia tuotteita suolaa sai hieman yli puolet vähemmän. Päivän suolan saantisuositus voikin tulla pahimmillaan täyteen jo pelkällä aamupalalla, jos suolan määrään ei kiinnitä riittävästi huomiota. Itse hämmästyin, mikä määrä suolaa kertyy päivässä esimerkiksi leivällä ja leikkeillä vaikka ruokavalio muuten olisi itse valmistettua ja vähäsuolaista.


Mitä sitten voisi tehdä, jotta suolaa saisi vähemmän?

  • Suolan vähentäminen yksistään on suhteellisen helppoa vertaamalla tuoteselosteita ennen ostamista. Haastetta tuo lisää jos haluaa huomioida ja vertailla samalla esim rasvan ja muiden ravintoarvojen osalta tuotteita.

  • Suosi sydänmerkillisiä tuotteita, ainakin silloin kun ei ole aikaa lukea tuoteselosteita

  • Suolan saannin vähentäminen onnistuu kun valmistat ruoat pääsääntöisesti itse ja lisäät suolaa maltillisesti, etkä käytä esim runsassuolaisia liemituotteita kovinkaan usein.

  • Suolan vähentämistä voi harjoitella pikkuhiljaa, jotta myös makuaisti ehtii tottua ja ruoka ei tunnu mauttomalta.

  • Itse lisätyn suolan laatuun voi myös vaikuttaa eli siihen käyttääkö merisuolaa vai jodioitua mineraalisuolaa. Mineraalisuolassa osa natriumista on korvattu terveyden kannalta paremmalla kaliumilla.

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page