Hiilihyraateista on keskusteltu eri medioisssa jo useampia vuosia. Varsin moni on kallistunut sille kannalle, että painonhallinan ja jaksamisenkin kannalta hiilarit ovat se pahis, jota ei kannata syödä. Totta on se että tilapäisesti hiilihydraateista on helppo vähentää päivittäistä energiamäärää ja se on monesti erittäin toimiva tapa. FinRavinto 2017 tutkimuksen mukaan n 70% väestöstä syö liian vähän hiilihydraatteja.
Kannattaako tähän ajatteluun ja toimintatapaan jäädä pidemmäksi aikaa? Jos minulta kysytään niin ehdottomasti EI! Kun hiilihydraatit valitaan laadukkaista lähteistä (esimerkiksi täysjyväviljat, kasvikset ja marjat) saadaan niistä merkittävä määrä kuituja, vitamiiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat ehdottoman tärkeitä elimistöllemme. On toki eri asia jos viljavalmisteet aiheuttavat selkeästi haittoja kuten esimerkiksi vatsavaivoja. Tällöin niitä voidaan perustellusti korvata, mutta kenenkään ei tulisi vältellä hillihydraatteja pidempiä aikoja ilman perusteltua terveydellistä syytä.
Mitä siitä laadukkaan hiilarin syönnistä sitten hyötyy??
- hiilihydraattien kuidut vaikuttavat positiivisesti suoliston hyvinvointiin ja terveyteen sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan
-kuituja sisältävä ruokavalio tukee painonhallintaa lisäämällä kylläisyyden tunnetta ja toisaalta vähentämällä osaltaan turhien kalorien saantia
-hiilihydraatit vaikuttavat positiivisesti jaksamiseen; tämä korostuu entisestään runsaasti liikkuvilla
- hiilihyraateista saadaan sellaisia vitamiineja ja hivenaineita, joita ei välttämättä muista ravintoaineryhmistä löydy tai niitä on selkeästi vähemmän esimerkiksi monet antioksidantit ja vesiliukoiset vitamiinit
Comentarios